Dinsdag 31 december 2013, dat moeten we vaker doen!

Ik had van Facebook het idee opgepikt om op oudjaarsdag een aantal activiteiten te organiseren waarvan de honden lekker tevreden moe zouden worden. Bij ons op het veld is weinig vuurwerklawaai te horen, en dat wát je kan horen is voor de meeste honden ver genoeg weg.
Zo gezegd, zo gedaan, toch handig als je zelf de planningen verzorgt. Meteen maar drie tijdblokken ingedeeld, en de leden van het Team om assistentie gevraagd.
Ikzelf ging korte workshopjes Speuren geven.
Waarop RJ meteen aankondigde dat hij dan wel korte workshopjes Freestyle Dogdance wilde geven.
En voor de jongere honden, of zij die niet te veel wilden of konden bewegen, hadden we de mogelijkheid om onder begeleiding kennis te maken met Hersenwerk voor honden.

Helemaal leuk!
Het Speuren trok meteen al de meeste gegadigden, behalve dan voor het eerste tijdblok. Ook goed, zo kon ik even bij de Hersenwerkers blijven kijken.
Helaas was één daarvan, een Friese Stabij, al dermate van slag van al het vuurwerk in de stad, dat hij maar sporadisch tot het aannemen van een snoepje was te bewegen. De baas had ’s middags ook met hem willen komen speuren, in overleg hebben we maar afgesproken dat hij dan beter een andere hond mee kon nemen en Kasper lekker veilig thuis zou laten.
In het eerste blok werd er ook ge-Doggy Danced, waarbij de deelnemers daar zo te zien best wel lol in hadden. En dat was de bedoeling toch!
Helaas kan ik daar verder niets over vertellen, misschien dat een van de deelnemers nog wil reageren?

Het tweede en derde blok hadden we alleen maar Speuren, dus waren de parkeerplaats en het speurveld voor mij en mijn assistenten. Rilana en Diane, zonder jullie had ik het niet gekund!
We begonnen elke keer met een klein stukje uitleg over hoe je een spoor maakt, over beginspoor en eindspoor, en over hoe je je hond uitlegt wat je van hem wil.
Dat viel nog niet altijd mee! Een van de honden was een kruising AmStaff x AmPit van 8 maanden, een vriendelijke volle reu die nog nooit naar een hondenschool was geweest. Blakend van enthousiasme en dus haast niet te sturen door het tengere meisje wat ermee liep. Gelukkig had ze een ferme vent meegenomen die tussen de spoortjes door de hond vasthield, en zelfs hij heeft uiteindelijk toch maar de trekhaak van mijn auto benut.
Een Border Collie die al eerder eens had meegedaan kwam het laatste spoortje van het laatste tijdblok meelopen, maar dat ging ook niet helemaal denderend omdat madam zó opgewonden was dat ze er haar koppie niet echt bij kon houden.

Ik vind het schitterend om te zien hoe geconcentreerd de honden bezig gaan zodra ze door beginnen te krijgen wat de bedoeling is.
De Boerenfok van 10,5 jaar, die af en toe nog wel even omhoog kwam maar dan ook gelijk weer met de neus naar de grond ging. ’s Avonds was ze te moe om zich nog druk te maken om dat enge vuurwerk!
De Franse Bulldog van 1,5 jaar, die wel niet heel snel ging, maar zich totaal niet van de wijs liet brengen door zijn vrouwtje.
De kruising Labrador x Border Collie van net 7 maanden, die het na het eerste spoortje al helemaal door had en daarna dus elk spoor feilloos uitwerkte.
De sterke kruising van 8 maanden, die door de grote inzet van zijn geleidster tijdens het tweede spoor toch ineens bleek te kunnen en willen speuren.
De Briard van 8 maanden, die af en toe helemaal dwars op het spoor liep, maar dat spoor nog wel volgde ondanks de aantrekkende wind.
De Sarplaninac van 8 maanden, die na zijn rondje vrijheid maar steeds vastgehouden werd door RJ, die heel geconcentreerd met zijn neus op de grond een spoor aan het uitwerken was.
De Tibetaanse Spaniël van van bijna 2 jaar, die resoluut weigerde zich ook maar iets van welk spoor dan ook aan te trekken en alleen maar in de richting van de Rijn wilde. Na de tweede poging bleek dat hij inmiddels ook zijn poot had pijn gedaan (doorntje?), dus is de baas maar met hem naar huis gegaan.
De Border Collie die in de plaats van het Tibetaantje nog even een spoortje wilde gaan doen, maar kennelijk haar koppie al zó vol had dat geur opnemen er niet meer bij kon.

Helaas was het inmiddels te donker om nog een spoor met onze Bandit te gaan doen.
En reken maar dat hij het door had hoor, hij zat in de auto van RJ met grote ogen te kijken naar de vorderingen op het veld.
Sja jochie, je bent niet altijd aan de beurt.

Ik heb van de aanmeldingen één kandidaat moeten afwijzen. Het ging hier om een Witte Zwitser teef, niks mis mee, maar ze was loops.
Een loops teefje in een groepje met een aantal intacte reuen leek me nou niet helemaal zo’n goed idee. Die jongens zouden wel gaan speuren, ja, dat wel. 😀

2 thoughts on “Dinsdag 31 december 2013, dat moeten we vaker doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s